tisdag 31 januari 2012

Filippa K Dam

Moderna Museet. Tycker så mycket om det stället, kan därför inte låta bli att lägga ut en bild INNAN visningen av Filippa K igår kväll. Visningen var också underbar, trevlig kombo.


Lite Fashion i stan

Så var då Mercedes-Benz Fashion Week igång! Började på NK med Star! Fashion Lounge där Sofi Fahrman intervjuade Yvan ”Facehunter” Rodic.

Facehunter är en av profilerna som följs i kommande programmet Fashion Uncovered:Blev mer filmat med Fachunter backtage hos Whyred, och även Sofi igen, denna gång i sällskap av Nina Johansson.

Fin visning, och som vanligt bra intervju med Roland Hjort.

Sedan lite Carin Wester i ett fullproppat Berns.


fredag 27 januari 2012

Semmelpremiär!

I helgen hade vi semmelpremiär efter enträget tjat från framförallt ena sonen. Det blev också han som bakade semlorna, så duktig! Använde receptet för Klassiska semlor, men jag tycker faktiskt inte att det är helt perfekt. Jag tycker att de blir lite för kompakta så det är nog läge att gå tillbaka till gamla vanliga.

Yngsta sonen gillar inte semlor och hade dessutom namnsdag så han fick välja något annat. Det blev en klassisk sockerkaka.


torsdag 26 januari 2012

Fred Armisen på besök

Igår bjöd Fred Armisen på en utsåld show på Strand, hans enda i Europa som en del i Portlandia Tour. Härlig stämning med massor av fans!

Vi bjöds bl.a. på ett gäng trum- och gitarrimitationer, "svenskt drama" med två svenska skådisar där Fred lyckligt slängde ur sig några svenska ord, mycket förtjust i vårt språk och pluggar svenska... Avslutade allt med Q&A till fansens förtjusning. Vi fick även se hans personliga presentation av Stockholm, ni kan beskåda den här:


Så nu alla glada, Put a bird on it och njut av Portlandia framöver, serien går på TNT7.

tisdag 24 januari 2012

Ekologistas om klimataspekter av vår kost

Har precis läst Ekologistas inlägg om miljö och klimatkonsekvenserna av en LCHF-diet. Jag tycker att det är viktiga saker som lyfts fram, men som min man påpekade; "är det något nytt?". Nej, det kanske det inte är. För den som redan är intresserad så har man nog en rätt så bra uppfattning om detta redan. Som vanligt är det väl så att de som främst behöver läsa detta är onåbara för budskapet pga att de sitter på Djuret och dinerar. Eller nåt sånt.

Oavsett om man vill gå över till att bli veg eller inte så borde det vara allas ansvar att lära sig om följderna som blir pga det sätt man äter på. Ta t.ex. det här: "Betesmarker (extensiva produktionssystem) utgör 65% av jordens jordbruksmark. Endast 23% av jordbruksmarken används alltså för produktion av grödor som används av människan direkt, eftersom 12 % (en tredjedel av åkermarken) används för att odla grödor för djurfoder." Jag kan inte rabbla dessa eller alla de andra mycket intressanta siffrorna som finns i inlägget utantill, men jag har ändå vetskap om att det är på detta vrickade sätt. Ingen kan väl på allvar anse att det är en sund värld vi har när det är så?

Så jag säger det igen, vet inte för vilken gång i ordningen, ta ditt ansvar och MINSKA på det animaliska. Jag vet att många anser att man inte kan leva (!) utan kött, men ingen kan på fullaste allvar tro att man inte klarar sig utan det några dagar i veckan. Och med en sådan minskning skulle vi komma en bra bit åt rätt håll.

söndag 22 januari 2012

Kött och cancer

Precis som jag nämnde häromdan så har nu även DN tagit upp detta med cancer orsakat av köttkonsumtion. Min alldeles privata övertygelse är att människan inte är gjord för att äta kött och med den grundtanken är det mig inte så väldigt förvånande om då köttätande kan orsaka sjukdomar. Men det betyder inte att jag inte tycker det är obehagligt för det. Jag har barn som äter kött och detta skrämmer mig förstås. Hemma väljer alla utom en nästan alltid vegetariskt alternativ framför kött men den möjligheten finns inte i förskolan. Där får man kött om man inte anmäler att man är veg, för att då alltid få detta alternativ enbart. Ingen öppenhet för val där alltså, man kan inte välja ett godare/nyttigare alternativ ibland om man inte ÄR veg. Inte lätt för ett litet barn att fatta ett sånt beslut.

Nej, fram för mer veg, och oavsett vad man tycker är gott att äta eller tror är bra ur hälsosynpunkt så kan man väl ändå skänka miljön en extra tanke genom att dra ner på djurätandet lite grann?

Bovetebröd över natten

Ca 24 st frallor

1 dl bovete
6 dl vatten
6 dl ljummet vatten
100 g smör
50 g jäst
4 msk linfrö
1 dl rågmjöl
1 dl grahamsmjöl
1 tsk salt
ca 14 dl vetemjöl
(Lite havremjölk till pensling och sesamfrön att strö över om man vill)

Koka upp vattnet och häll över bovtekornen och låt det stå 15 minuter. Häll av blötläggningsvattnet från bovetet och blanda sedan med det ljumna vattnet. Smält smöret, rör ner det och blanda i övriga ingredienserna. Tillsätt mjölet lite i taget, ta inte mer än att degen blir lagom fast att kunna formas till bullar. Kör i ca 5 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till bullar. Lägg dem på bakplåtspapper och ställ in i kylen. Låt jäsa över natten.

Ta ut brödet på morgonen och låt det jäsa framme tills ugnen är varm. Om du vill, pensla brödet och strö över frön. Grädda brödet i 225°C i mitten av ugnen ca 10 minuter.


lördag 21 januari 2012

En natt med minusgrader

Det har ju inte varit särskilt kallt den här vintern men inatt var det plötsligt rätt många minus, för att vara den här vintern alltså. Det var -6,5 imorse och väldigt dimmigt. Solen försökte bryta igenom och skapade en rosaskimrande dimma. Så vackert. Och sjön hade en antydan till is:

Minusgraderna har hållit i sig idag och cirka sju timmar senare så såg det ut såhär:

Så det går rätt fort ändå. Nu är det nästan nollan, så vi får väl se om det blir något av detta eller inte. Vet inte riktigt vad jag ska hoppas på. Att det äntligen ska slå till och bli "riktig" vinter eller om det lika gärna kan bli vår nu direkt.

The Public Eye Awards, de värsta miljöbovarna


Nu kan man vara med och rösta på några av väldens värsta miljöbovar. The Public Eye Awards har nominerat sex olika företag som utmärkt sig som särskilt vidriga.

Syngenta som fortsätter att använda giftiga bekämpningsmedel. De är förbjudna i Europa men man använder dem fortfarande på andra håll med hemska följder för människor och miljö.

Tepco har orsakat stort lidande hos den Japanska befolkningen och dess miljö när de utsatt den för radioaktiv strålning. Något som kunde förhindrats om större risktagande hade beaktats...

Vale är världens näst största gruvföretag och de har en lång historia av omänskliga arbetsförhållanden och miljöförstörelse bakom sig. Det senaste exemplet är företagets delaktighet i att bygga den ökända Belo Monte dammen i Amazonas. Detta kommer att få katastrofala konsekvenser för både miljö och människor. Tvångsförflyttning av 40 000 pers och ödeläggande av ekosystem är "bara" en del av det.


Freeport är ännu ett företag i raden av många andra som sätter sin egen ekonomiska vinning före de fruktansvärda följder som blir av deras framfart. Människor och miljö som far illa, religiösa och kulturella områden som läggs i ruiner.

Barclays orsakar många människor hunger varje dag. Genom spekulationer driver de upp matpriser och orsakar de fattiga än större problem. Nya EU-förordningar skulle kunna sätta stopp för detta, men vad är viktigast i världen, ekonomisk kommersiell framgång eller bättre för människor och miljö...?

Samsung producerar produkter på bekostnad av arbetarna när de använder förbjudna och mycket giftiga ämnen i sina fabriker. Detta utan att varken informera eller skydda sina anställda. Minst 140 har diagnosticerats med cancer varav minst 50 unga personer har dött. De förnekar sitt ansvar... Utöver detta en lång historia av miljöförstöring och korruption.

Frågan är vad företagen bryr som om en sån här omröstning. Om det inte bekommer dem att människor dör, hela befolkningar drivs på flykt, landområden och naturresurser förstörs, ja då rör det dem väl inte i ryggen om nån röstar på dem här.

Det är så vidriga saker som sker. Så vidriga att de knappt går att ta in. Att människan anser sig ha rätten att förstöra våra naturområden på detta vis är helt sjukt! Jag får den här lite naiva känslan, jag förpassas till barnstadiet, där jag bara känner och tänker att "det här måste polisen fixa, gör något nåt fel så ringer man polisen och de låser in boven". Det är ju så man vuxit upp, polisen tar fast boven sen är allt bra. Men inte här. Här är det ekonomiska, känslokalla superskurkar som sätter sig över allt annat på denna planet. Och förstör den. Hur har det kunnat bli så?

Så sorgligt! Vidrigt.

fredag 20 januari 2012

Fairytale by Wild Roses

Igår var det invigningsfest Bohemian Chic på So Stockholm. Maria Montazami collection, Fairytale by Wild Roses och Hold Me.


Sommaren känns tämligen avlägsen men med sommartunikor i massor började man onekligen längta en del. Min favorit var den leopardmönstrade tunikan, så fin.


söndag 15 januari 2012

Bärsmoothie

Enkel och supergod smoothie med de mesta nyttigheterna du kan önska. Låt tyckte och smak avgöra vilken mängd du tar av de olika ingredienserna. Ungefär angiven mängd brukar jag ta när jag gör till barnen, men tar gärna mer av både broccoli och spirulina när jag gör till mig själv.

2 glas:
0,5 dl blåbär
1 dl hallon
1 dl broccoli
0,5 msk b-jäst
1/4 tsk spirulina
0,5 msk agave

Mixa, häll upp och njut!

lördag 14 januari 2012

Köttcancer

Det här att charkuteriprodukter ökar risken för cancer har man hört ett gäng gånger förr känns det som. Nu har SVT publicerat ytterligare en undersökning som säger att "ju mer man äter, desto mer ökar risken" vilket jag inte tycker är särskilt chockerande. Vad som däremot känns obehagligt är att den ökande risken är så stor som 19 % för varje 50 gram man äter, vilket inte är mer än en varmkorv.

Två av mina barn envisas med att vilja ha köttkorv och på sommaren blir det en del korv när man är ute och grillar, men mycket mer än så är det tack och lov inte. Däremot undrar man ju hur mycket skräp de får i sig via förskola/skola. Där är det som bekant priset som styr och jag tror knappast att de har vad Middagsfrids Kicki kallar "kvalitetskorv".

Nä, jag hoppas att fler börjar tänka på vad innehållet är i det de stoppar i sig. Ju större medvetenheten blir desto mer påverkade blir förhoppningsvis leverantörerna att tänka på detta, men allra bäst vore såklart om man slapp dessa produkter helt. Mer veg är ju en stor vinst för djur och miljö också, inte bara för oss människor. Inte så dumt!

torsdag 12 januari 2012

Fokusändring

Det här med att fånga barnen på bild, det är inte det lättaste alla gånger. Här drog hon helt enkelt. Hon som satt så fint och läste, men när man väl hinner börja fota så får hon såklart syn på nåt mer intressant...


tisdag 10 januari 2012

Att ätas eller älskas?

Via Djurens Rätts Peter Nilsson fick jag info om kampanjen BeVeg. De har gjort en fin kampanj där de ställer frågan "Varför äta en men älska en annan?"

Det är just av den anledningen jag blev veg en gång i tiden. Jag förstår inte riktigt skillnaden mellan att äta en apa, hund, ko, orm, kräfta, katt, gris etc etc. När jag svarat just det när jag fått frågan så har frågeställaren inte riktigt haft någon kommentar. För det är ju egentligen ingen skillnad, däremot har de flesta en kulturell bakgrund som skiljer sig åt. Det är olika i olika delar av världen vad som är "ok" att äta eller inte äta. Jag ser som sagt inte skillnaden, vill helt enkelt inte äta djur.


Den här lilla filmen de har gjort kan tyckas vara lite väl snäll, den visar förvisso hur trångt och hemskt djuren har det men inte så vidriga bilder som ibland kablas ut. Men jag tror att det kan vara bra. Många kör strutsvarianten och vill/orkar inte se hela sanningen när den är för hemsk. Att då ta det ur detta perspektiv där man gör en kombination av söta bilder med den öppna frågan om skillnaden dem emellan i kombination med industribilder funkar kanske bättre. Dessutom ger de även info till de som vill bli, eller försöka bli, vegetarianer/veganer. De tipsar om vad man kan äta och om kokböcker.

Hoppas att detta kan inspirera några att gå över till vegmat. Helt eller delvis. Ju fler som gör det och ju oftare de gör det, desto bättre. Att det dessutom är en enorm vinst för miljön att äta veg gör det ju knappast sämre!

söndag 8 januari 2012

Choklad choklad

Idag har vi varit och firat min pappa som fyller år. Redan i veckan började dragkampen mellan barnen om vilken kaka/tårta vi skulle ta med oss. Alla var snabbt eniga om choklad, vilket onekligen är en klassiker, frågan var vilken sort. Kladdkaka, kladdkaka med glasyr, kladdkaka med grädde, chokladkaka med glasyr, chokladtårta med grädde... Ja, det kan ju fortsätta länge det där. En klassiker som kan varieras i det oändliga.


Min favorit har länge varit kladdkaka med glasyr, och efter omröstning så blev det nästan det idag. Det blev chokladkaka (ungefär samma sak men inte så kladdig alltså) med glasyr. Jag brukar göra en enkel glasyr där jag smälter smör och choklad och sedan brer på kakan. Men nu testade jag en ny variant jag hittade i boken Tårtor och cheesecakes utan ägg och mjölk där man gör glasyren på en blandning av grädde, sirap och choklad. Om det blev gott? Jodå! Underbart! Helt klart en mycket lyxigare variant än den jag brukar göra. Och det kan man väl få unna sig på en födelsedag? Ett av barnen hade nog helst velat ha en liten skål med bara glasyren om han fått välja...

torsdag 5 januari 2012

Test med tunnbröd

Idag gav jag mig i kast med att testa att göra tunnbröd. Trots att jag bakar så väldigt mycket bröd så har jag faktiskt aldrig gjort det. Men vart börjar man? Jag googlade, jämförde några toppresultat och ingredienserna var ungefär desamma, så jag tänkte att det kvittar säkert denna första gång. Ska se om jag klarar av det alls till att börja med.

Jag följde det här receptet från Ica men bytte förstås till mjölkfria alternativ. Använde dock mer mjöl än vad som står där. Jag tog 10 dl till degen redan när jag gjorde den och använde sedan en del även när jag bakade ut dem.

Det som kan sägas är att med min (normalstora) stekpanna så bör man göra några fler än 20 som de anger då de blir alldeles för stora/tjocka annars. Kavlade dem rejält tunna, men kan nog vara ännu lite tunnare om man ger sig den på det. Det som var väldigt märkligt är att en del av dem blev hårda när de svalnat. Konstigt i och med att jag hade samma värme och stekte dem lika länge. Vet inte vad jag gjort för fel. Något proffs där ute som kan komma med lite tips?
De blev hur som helst väldigt goda (trots sin hårdhet), så smaken var det inget fel på. Däremot är detta inte direkt förstahandsvalet för en småbarnsförälder... Jag brukar ju förespråka bröd man inte blir fast vid, just för att kunna vara med barnen, t.ex. det här som är en gammal favorit.

Well, med tanke på hur goda de blev så är jag rätt säker på att jag kommer att försöka igen. Men som sagt, då hoppas jag på att alla bröd blir mjuka. Tips mottages tacksamt.

onsdag 4 januari 2012

Små och stora konstnärer på Moderna Museet

Barnen här hemma gillar verkligen att måla och skapa (och det är ju bra, skrev en del om barns kreativitet här tidigare) och igår begav vi oss tillsammans med goda vänner till Moderna Museet för att se utställningen Turner Monet Twombly samt göra egna konstverk.

Vi började med lunch för att sedan se på utställningarna. "Tyvärr" var det väldigt mycket folk, så det blev lite rörigt med många barn, men de var duktiga och tittade fint på allt. Vi pratade om de olika konstnärernas stil och de lärde sig snabbt att känna igen om det var Turner, Monet eller Twombly som målat. Lätt för en vuxen kanske, men intressant utmaning för ett litet barn. En fantastisk utställning, skulle gärna gå och se den "ordentligt" i lugn och ro, blev inte riktigt så igår.

De två minsta unnade sig en välbehövlig sittpaus.

Roligt med ordentliga stafflier och att skapa vid den fina utsikt som Moderna bjuder på är inte så dumt. Det blev många fina konstverk att ta med hem tillsammans med väldigt nöjda, glada och trötta barn.

tisdag 3 januari 2012

The Walking Dead

Jag tittar helt klart för lite på TV. Men tack vare alla boxar som finns så har jag tänkt att jag ska börja se en massa serier. Tyvärr har det inte riktigt blivit så ändå... Men nu har jag tagit ett steg och har sett första säsongen av The Walking Dead. En viss skepsis infinner sig onekligen när det har med zombier att göra, inte för att jag ogillar det, utan för att det kan vara mer splattrigt än bra. Men detta var en trevlig överraskning.

Serien handlar om en polis som blir skjuten, han hamnar i koma och när han väl vaknar upp så är det på ett övergivet sjukhus, fullt med döda kroppar i en stad som ser ut som en krigszon. Nu gäller det att hitta sin familj och att försöka hålla sig vid liv i städer som tagits över helt av dessa levande döda.

Snygga zombier (kan man säga så?) och tycker nog att innehållet i övrigt också håller. Såklart är det en del saker som är helknäppa, men det får man väl ta (det är ju ändå en zombiserie!). Det kompenseras av en hel del annat som är desto bättre; miljöer, skådespelarinsatser och en handling som bjuder på både lite skrämsel och relationer. Och gällande relationer tänker jag då på hur man fångat hur en del människor väljer att handla under press och död. Nåja, en del rätt svajiga beslut men stort sett riktigt bra. Vill absolut se nästa säsong.
Extramaterialet kunde ha innehållit lite mer zombier tycker jag nog, men de trodde kanske att man var mätt på det efter att ha sett hela den första säsongen?

måndag 2 januari 2012

Tomtejakt på Nordiska Museet

Igår var vi på Nordiska museet och gick på tomtejakt. Genom museet fick man via olika stopp lära sig om gamla traditioner och samla ledtrådar för att kunna hitta en tomtenisses borttappade luva. På vägen fick vi göra lite juljirlang som man gjorde förr i tiden med vass och tygbitar.

Barnen lekte så svetten lackade i lekstugan. Bar vatten i ok, utfordrade djur och serverade mat. Bland annat. Roligt hade de verkligen! Vad vi sedan talade om var att det faktiskt var så man hade det förr. Det är nog lite svårt att sätta sig in i det. Känns konstigt att de leker och tycker att det är oerhört roligt, medan den tuffa verkligheten faktiskt är hur man hade det förr. Och fortfarande har på många håll.

Alla lekte på sitt sätt, efter sin ålder. Och den minsta härmade såklart de stora så gott hon kunde.

Som det brukar vara att gå på (bra) museer: en lärorik och mycket rolig dag.

söndag 1 januari 2012

Filmlista 2011 - min egen special

Lite sent så har jag nu satt ihop en filmlista för 2011. Inte en traditionell sådan där jag listar de som jag tycker var bäst då jag dessvärre inte hunnit se i närheten av så många filmer som jag velat. Så min lista är istället en lista på alla de filmer som jag egentligen anser att man (jag) skulle ha sett under året. Den grundas dels på de filmer som jag under året bestämt mig för att se efter vad jag hört och läst och detta tillsammans med andra listor och årssummeringar som kommit från de som hunnit se avsevärt mycket mer från filmens värld än jag, bl.a. Emma Gray Munthe, Helena Lindblad och ett flertal från SvD. Efter det ser min lista ut såhär (alfabetisk ordning för enkelhetens skull):

Apflickorna
Black Swan
Dogtooth
Gudar och människor
Melancholia
Play
Rise of the planet of the apes
Simon och ekarna
The Black Power Mixtape 1967 - 1975
The skin I live in
Tinker Tailor Soldier Spy
Winter's bone

Med detta sagt har jag en hel del att ta igen då jag endast har sett fyra av dessa. Några filmer saknas tänker ni säkert, och jo så är det förstås. Jag har inte tagit med t.ex. Harry Potter och Dödsrelikerna del 2, men som Potter-fan så faller den liksom utanför och behöver inte ens vara med på min måste lista.

Många nämner även Bridemaids i sina listor och ja, jag har för avsikt att se den nån gång. Men den är inte så viktig att den hamnar här för mig. Inte heller Midnatt i Paris - som jag faktiskt har hunnit se. Den var bra, men kvalar enligt mig inte in på någon 2011-lista. Tänker också se till att se The girl with the dragon tattoo som alla utom jag redan verkar ha hunnit se. Men eftersom jag redan är ensam om att inte ha gjort det kan jag lika gärna vara det ett tag till och satsa på ovanstående istället.

Men jag har säkert glömt någon ändå, vad säger ni?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...